Razem z pogodną majówką rozkręcił się w Warszawie sezon na grillowanie.
Oto kilka wskazówek, jak grillować bezpiecznie i zgodnie z zasadami.
Pierwsze pytanie, jakie nasuwa się podczas planowania grilla to – czy wszędzie można grillować? Otóż nie. Najlepiej robić to w miejscach do tego wyznaczonych. Mało kto wie, że w Warszawie jest wiele takich miejsc.
Ich szczegółową listę znajdziesz m.in. tu: https://warszawa19115.pl/-/grillowanie-i-rozpalanie-ognisk
Jeśli masz zbyt daleko do parku z wyznaczonym paleniskiem lub po prostu wolisz grillować bliżej domu, np. na osiedlu, lepiej wcześniej sprawdzić, czy jest to zgodne z miejscowym regulaminem spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej, aby nie narażać się na kłopoty.
Grill to oczywiście wspaniała rozrywka, jednak grillując w miejscu publicznym należy pamiętać o odpowiednim zachowaniu. Przede wszystkim przypominamy, że:
- ogień (także ten z grilla) to żywioł, który wymaga stałej kontroli,
- w miejscu publicznym nie jesteś sam, dlatego należy uszanować obecność sąsiadów, nie zakłócając ich spokoju;
- jedyne miejsca publiczne w Warszawie, gdzie wolno spożywać alkohol to Bulwary Wiślane oraz plaża Poniatówka, a przebywające na grillu dzieci wymagają kontroli trzeźwych opiekunów;
- w trakcie grilla nie należy niszczyć zieleni, a po jego zakończeniu uprzątnąć teren.
Więcej informacji na temat bezpiecznego grillowania znajdziesz 1 maja 2024 w naszej rolce na Instagramie.
Jeśli grillując (i nie tylko) jesteś świadkiem zagrożenia, skorzystaj z ogólnopolskiego numeru alarmowego 112 lub całodobowej linii interwencyjnej straży miejskiej 986.